Lazerle Diş TedavisiLazerle Diş Tedavisi

Lazerle diş tedavileri, diş hekimliği tedavilerine yeni bir boyut kazandırmıştır.

Lazer uygulamaları, son 50-60 yıldır tıp alanında kullanılmaktadır. Diş hekimliği alanında önceleri sadece diş beyazlatma ve yumuşak doku operasyonlarında kullanılan lazer enerjisi, yeni sert doku lazerlerinin geliştirilmesi ile birlikte artık diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinden diş estetiğine kadar birçok işlemde kullanılmaktadır.

Dental implant tedavisi, çürüklerin temizlenmesi, diş dolgularının, kanal tedavilerinin gerçekleştirilmesi, kök ucundaki iltihapların kurutulması, diş etindeki ve çene kemiğindeki her türlü cerrahi işlem ve estetik diş tedavilerinin yapılması, diş eti şekillendirmesi lazer uygulamaları ile gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca diş rengi beyazlatılıyor, hassas dişlerin hassasiyeti gideriliyor, aft ve uçuk tedavileri de yine lazer yöntemi ile yapılabiliyor.

LAZER TEKNOLOJİSİNİN DİŞ HEKİMLİĞİ PRATİĞİNDE KULLANILDIĞI ALANLAR

Lazer İle Cerrahi Tedaviler

Lazer teknolojisi ile tedavi uygulamalarında, gerekli olan cerrahi uygulama basitleşmekte ve kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir.

Lazer ışını cerrahi operasyonların çeşitli aşamalarında kullanılır. Lazer desteği alınan cerrahi işlemlerde kemik operasyonları 20 yas çekimi için gereken kemik kaldırma işlemleri ve çeşitli kemik şekillendirmeleri çevre dokulara hasar vermeden yapılabilir.

Hasta, cerrahi müdahalelerin ardından günlük hayatını kolaylıkla sürdürebilir, konuşma ve yemek yemede zorlanma gibi olumsuzlukları yaşamaz.

Lazer ile diş tedavisi, özellikle çocuk hastaların ve diş hekimi korkusu olan her yaş grubu hastanın tedavisinde önemli kolaylıklar sağlar.

Hamilelerde ve kalp rahatsızlığı gibi ciddi sistemik hastalığı olan bireylerde lazer ile diş tedavisi tercih edilebilir. Böylece hastalar kendilerini daha rahat hissederler.

Yumuşak Ağız Dokusu Lezyonlarının Lazer İle Tedavisi

Ağız içinde normalin dışında oluşan tüm yumuşak doku lezyonları lokal anestezi kullanılmadan ve dikiş atmaya gerek kalmadan cerrahi tedavileri yapılmaktadır.

Lazer Uygulaması İle Estetik Amaçlı Gülme Hattının Düzenlenmesi

Diş protezlerinde diş eti estetiğini sağlamak için ya da ortodontik tedavi sonrası diş eti estetiğinin sağlanmasında ve güldüğü zaman diş etleri çok görünen hastalarda lazer ile yapılan diş eti boyu ayarlamaları hastaların estetiğini mükemmele yaklaştırmaktadır.

Lazer ile diş eti şekillendirilmesinin ardından doku iyileşmesinin kısa sürede gerçekleşmesi hastaya ve hekime zaman kazandırmaktadır. Böylelikle uzun zaman beklemeye gerek kalmadan, tedavideki diğer işlemlere geçilebilir.

Lazer Uygulaması İle Derin Diş Eti Temizleme (küretaj)

Lazer ile yapılan derin diş eti temizliğinin ardından diş eti cepleri hızlı iyileşmektedir.

Lazer Uygulaması İle Diş Eti Lekelerinin Tedavisi (de-pigmentasyon işlemi)

Diş etlerinde pigment artmasına bağlı olarak oluşan hiper-pigmentasyonlar klasik yöntemlerde anestezi altında peeling yapılarak tedavi edilir. Lazer tedavilerinde 3 - 4 seansta lazer ile peeling yapılarak, bu sorun giderilebilir. Hasta işlem sonrası yaşantısına devam edebilir.

Lazer İle Diş Hassasiyeti Tedavisi

Diş eti çekilmelerine bağlı olarak meydana gelen diş hassasiyetlerinde, lazer ile dentin kanalları kapatılarak hassasiyet giderilir.

Lazer İle Kalıcı Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma işlemlerinde, lazer ile kısa sürede iyi sonuç almak mümkündür. Klinik ortamında üç seans süren beyazlatma işlemi lazer uygulaması ile tek seansta ve 5-6 ton beyazlatılabilmektedir.

Lazer İle Aft ve Uçuk Tedavileri

Aft ve uçukların tedavisi palyatiftir. Başka herhangi bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Ancak lazer ile aft ve uçukların iyileşme süresinin hızlandığı ve sonrasında aynı bölgede tekrar aft ve uçuk çıkmadığı gözlemlenmiştir.

Lazer İle Bio-Stimulasyon

Düşük dozlarda verilen (low level) lazer enerjisi ortodontik tedavi başlangıcında veya cerrahi operasyonlar sırasında kullanılır ve doku iyileşmesini hızlandırır.

Lazer İle Frenektomi

Dil, yanak ve dudak bağlarının konuşmayı engelleyecek şekilde fazla bağlı olduğu durumda, bağların normal durumunu alması lazer ile kesilerek sağlanır.

Lazer İle Diş Çürüklerinin Temizlemesi

Lazer ile diş dokularında bulunan diş çürükleri temizlenebilir. Ayrıca lazer kullanılan bölgelerde dezenfeksiyon ve sterilizasyon sağlandığı için, o bölgede tekrar enfeksiyon oluşması ve çürük başlaması riski azalmaktadır.

Lazer İle Diş Dolgusu

Dişlere dolgu yapılacağı durumlarda da lazer uygulaması ile dolgunun dişe daha iyi tutunması için bölge girintili şekilde hazırlanır. Bu nedenle dişe iyi tutunan dolgu sağlam olur, uzun süre kullanılır ve sonrasında hassasiyet daha az oluşur. Aynı yöntem ile estetik diş hekimliği uygulamalarından porselen lamineler ve kuronlar yapıştırılmadan önce diş yüzeyine aşındırma yapılır. Böylelikle kuronların düşme riski azaltılmış olur.

Lazer İle Kanal Tedavisi

Lazer uygulaması ile diş kök kanallarında şekillendirme yapılabilir ve sterilizasyon sağlanabilir. Dolgu ve kanal tedavisi sırasında oluşabilecek ağrılar lazer ile azaltılabilir ve lokal anesteziye çoğu zaman gerek kalmadan işlem bitirilmektedir. Kanal tedavisi yapılırken özellikle enfeksiyonlu kanallarda iyi bir sterilizasyon sağlanması ile iyileşme daha hızlı olur. Diş eti iltihapları ve kanal tedavilerinde de lazer enerjisinin ortamda yarattığı sterilizasyon sayesinde tedavinin başarı oranı artar.


soru cevap

Lazerli Diş Tedavileri

Lazer nedir ve diş tedavilerinde ne işe yarar?

Lazer, bir elektromanyetik ışık yükselticisi tarafından üretilen yoğunlaştırılmış enerjiye sahip doğrusal hareket eden bir ışınımdır. Diş hekimliğinde bu enerji dokular içerisindeki su moleküllerini buharlaştırarak dokuyu parçalamakta kullanılır.

Diş tedavilerinde lazerin getirdiği avantajlar nelerdir?

Lazer ile cerrahi müdahaleler kanamasız yapılabilir. Küçük müdahalelerde anestezi gerekmez.Hem operasyon sırasında hem de iyileşme döneminde zamandan tasarruf sağlar.

Diş beyazlatmada lazerin görevi nedir?

Klasik yöntemlerle kıyaslandığında lazer, hem seans süresini kısaltmakta hem de beyazlatmanın kalıcılığını arttırır.

Hamileler ve emziren anneler için ağız ve diş sağlığında lazer güvenli midir?

Lazer uygulamaları tedavi ve iyileşme süreçlerini kısaltarak kullanılan anestezi miktarını azaltır ve enfeksiyon riski olmaz. Dolayısıyla diğer yöntemlere göre avantaj sağlar. Ancak lazerli bile olsa bu dönemde diş beyazlatma önerilmez.

Lazerle implant uygulaması nasıl yapılır?

İmplant uygulamalarının bazı aşamalarında, diş etini açmak için lazerden faydalanılır. Böylece hiç kesi yapmadan ve dikiş kullanmadan kanamasız müdahale mümkün olur. Buna halk arasında lazerle implant uygulamaları denilmektedir.

Aynı yere iki kere lazer yapılır mı?

Lazer uygulamasının, kotrollü yapıldığı sürece her hangi bir sakıncası yoktur.

Hassas dişlerde lazer işe yarar mı?

Diş eti çekilmelerine bağlı olarak meydana gelen diş hassasiyetleri fluor tatbiki ve özel diş macunlarının yanı sıra lazer ışını ile de dentin kanalları kapatılabilmekte ve hassasiyet giderilebilir. Diş hassasiyeti tedavisinde periyodik olarak kullanılır. Eğer istenen etki sağlanamıyorsa birkaç gün sonra bir kere daha tedavi uygulanabilir.

Diş etlerinde ki pigmentasyonlar (mor lekeler) lazer ile giderilebilir mi?

Diş etlerinde pigment artmasına bağlı olarak oluşan hiperpigmentasyonlar klasik yöntemlerde anestezi altında bistüri ile peeling yapılarak 3-4 seansta tedavi edilebilir. Lazer ile yapılan pigmentasyon tedavilerinde anesteziye ya gerek kalmaz ya da çok az kullanılır. Tedavi sonrası ağrı hissedilmez.

Gülüş tasarımında (pembe estetik) lazerden nasıl faydalanılır?

Lazer ile çok daha az anestezi kullanarak diş etinin kesilmesinin veya şekillendirilmesinin ardından kanama olmaz. Doku iyileşmesi daha hızlıdır. Gerekiyorsa diğer işlemlere beklemeye gerek kalmadan geçilebilir. Bu özellikleriyle gülüş estetiğinin sağlanmasında klasik yöntemlerden daha avantajlıdır.

Lazerli dolgu nedir?

Sanılanın aksine, kompozit-beyaz dolgularda kullanılan ışık kaynağı lazer degildir. Burada belli dalga boyuna ayarlanmış halojen veya LED ışık cihazları kullanılır.

Lazer alerjik reaksiyona sebep olur mu?

Lazerin alerji yaptığına dair herhangi bir bilimsel bulguya rastlanmamıştır.

Diş eti tedavisinde lazerin faydaları nelerdir?

Diş eti tedavisi ve diş taşı temizliğinde lazer kullanımı, oluşan derin diş eti ceplerinin dezenfeksiyonu ve iyileştirilmesinde avantaj sağlar.

Kanal tedavisinde lazer kullanılır mı?

Özellikle kronik apseli ve inatçı enfeksiyonlu diş etlerinin tedavisinde, kök dezenfeksiyonunu sağlamak için lazer kullanılır. Böylece uzun süre antibiyotik kullanımına gerek kalmaz.

Çocuklarda lazer kullanımının zararı var mı?

Tıpkı erişkin hastalarda olduğu gibi, kontrollü uygulandığı sürece lazer kullanımının çocuklara zararı yoktur.Dikkat edilmesi gereken nokta, alttan gelen sürekli dişe zarar verilmemesidir.

Aft ve uçuklar lazer ile tedavi edilebilir mi?

Lazer ile aft ve uçukların üstüne ışın verilmesinin ardından, normal seyrinde 7 gün süren iyileşme süreci kısalır ve aynı bölgede tekrar çıkmaz.

Lazerin cerrahideki kullanım amacı nedir?

Lazer ışını kanamayı azaltması ve dokuya az hasar vermesi dolayısıyla cerrahi operasyonların çeşitli aşamalarında kullanılır. Lazer desteği alınan cerrahi işlemler sonrası şişlik, morarma, ağrı gibi komplikasyonlar görülmez.

Her cerrahi işlemde lazer kullanılır mı?

Kemik gibi sert dokuların ve geniş yüzeylerin cerrahisinde lazerin diğer yöntemler ile birlikte kullanılması gerekir.

Ancak yumuşak doku lezyonlarının çıkarılması, dil, yanak ve dudak bağlarının, diş etinin kanamasız ve dikişsiz biçimde kesilmesi, biyopsi alınması gibi cerrahi işlemlerde tercih edilebilir.
ShutDown