İmplant Nedir?İmplant Nedir?

-Dişlerini kaybetmiş bireylere ikinci bir şans sunan implantlar sayesinde, bireyler hem sağlıklarına hem de estetik, güzel bir gülüşe sahip olurlar.

Halk arasında çakma diş, gömme diş veya vidalı diş olarak da ifade edilen implant, eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve doku dostu bir madde olan titanyumdan yapılan vidaya benzer şekle sahip yapay diş köküdür. Özellikle 1960-90 lı yıllarda daha farklı şekilleri de üretilmekle birlikte günümüzde artık en uygun form olan vida şekilli kemik içi implantlar standart olarak kabul edilmektedir.

Diş implantları, günümüze kadar hem materyal hem de teknik özellikleri sürekli geliştirilerek artık günlük protetik tedavilerimizde sıklıkla tercih edilen ve doğal dişlere en iyi alternatif olmuş bir tedavi şeklidir. Geleneksel köprü ve protezlere göre en önemli üstünlüğü, diğer dişlere zarar vermeden ve onlardan destek almadan çene kemiğine yerleştirilebilmeleri ile daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlaması ve ağız ve yüzünüze de doğal bir görünüm sağlayacaktır.
Protez kullanan hastalar, özellikle yemek yerken birçok sıkıntı çeker. Yapılan araştırmalara göre, protez kullanan hastaların 29′u sadece yumuşak ve ezilmiş gıdalarla beslenirken, 50′si birçok besinden uzak durur. Hastaların 17′ si de kendi dişleri ile daha etkili çiğnediklerini belirtmişlerdir. Total protez kullanan hastaların 66′sı ise çiğnemede güçlük çektiklerini söylemişlerdir. Çiğnemede hissedilen zorluklarla birlikte sindirim sisteminde de bazı rahatsızlıklar görülür.

İmplant tedavisi ise, dilediğiniz zaman dilediğinizi yeme özgürlüğünü size sunmaktadır. Aynı zamanda implantlar kemik kaybını önlemekte de önemli rol oynar.
İmplantoloji alanındaki tedavi seçenekleri çok çeşitli olup, kısa sürede gerçekleştirilen basit bir immediyat implantasyon işleminden (dişi çeker çekmez yerine implant yerleştirilmesi), yaygın bir sert ve yumuşak doku ilavesi ile sabit bir implant destekli protez yapımına kadar geniş bir uygulama alanı vardır.

DİŞ İSTANBUL AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİĞİNDE

implant muayeneniz ücretsiz olarak yapılır ve sizin için en uygun tedavi şekli veya alternatif tedaviler avantaj ve dezavantajlarıyla size detaylıca açıklanır. İmplant konusunda deneyimli uzman hekimlerimiz implant tedavisinin size yararlı veya uygun olduğuna kanaat getirmişse bu tedavi uygulanacaktır; aksi takdirde alternatif başka bir tedavi ya da protez şekli önerilecektir.İmplantta uzun süreli başarı, kişinin genel sağlık durumu, çene kemiği ve dişetinin yeterli ve sağlıklı olması ve düzenli ağız bakımı gibi kişiye bağlı faktörlerle ilgili olduğu gibi; doğru tedavi planlaması, hekimin yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması, kaliteli ve yeterli bir ekipman ve implant markası ile çalışma gibi hekimi ilgilendiren faktörlere de bağlıdır.

Doğru planlama, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantları, hasta ve hekim açısından son derece başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.

SİNUS LİFTİNG

Sinüs cerrahisi üst çenede uygulanan bir işlemdir. Üst çenesinde eksik dişleri olan kişilerde bazen maxiller sinüs dediğimiz boşluklar yer çekimine bağlı olarak aşağıya doğru sarkar. Bu sarkma sonucu çene kemiklerinde erimeler olur. Kemikler eridikçe eksik diş bölgesine implant uygulanacak yeterli kalınlıkta kemik kalmaz. Böyle durumlarda sinus cerrahisi yapılarak sarkmış olan sinus tabanı yukarı kaldırılır ve implant için gerekli olan kemik desteği elde edilir.

Sinüs lifting işlemi sayesinde eksik olan kemik dokusu oluşturulur ve kişiye implant uygulama şansı olur. Bu sayede eksik olan diş dokusu implant uygulaması ile yerine konulur.

KEMİK OGMENTASYONU VE OTOJEN KEMİK TRANSFERİ

Çene kemiğinde herhangi bir nedenle erime veya çökmelere bağlı olarak oluşan diş kayıplarını tedavi etmek için uygulanan kemik oluşturma yöntemleridir.

Kemik transferi işlemi ile kişinin sağlam çene kemiğinden blok halinde kemik kesilerek çıkarılır ve kemiği eriyen veya çöken bölgeye sağlam kemik dokusu yerleştirilir. Otojen greft denilen bu işlemde blok kemikler mini vidalar yardımı ile bölgeye sabitlenir.

Bu işleme Otojen denilmesinin nedeni kişinin kemik kaybı olan bölgesinin tedavisinde kendi sağlıklı kemiğinin kullanılıyor olmasıdır. Bu işlem sırasında yabancı bir kemik tozu kullanılmamaktadır. Kemik oluşturma işlemi, bu konuda uzman çene cerrahları tarafından dikkatli olarak uygulanması gereken özel bir işlemdir.

Teknik son yıllardaki teknik gelişmeler sayesinde daha başarı ile uygulanmaktadır. Kemik ogmentasyon işlemi sayesinde herkese implant yapma şansı sağlanmıştır.

SORU CEVAP
İMPLANT NEDİR?

Diş hekimliğinde implant doğal dişlere en yakın alternatiftir, İmplant yapılan diş, geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar.Kaybedilen dişlerin yerini alacak sabit veya hareketli protezlere desteklik sağlar.

HERKESE İMPLANT YAPILABİLİR Mİ?

İmplant yapılabilmesi için hastanın yaşından ziyade mevcut kemik durumu ve sistemik hastalığının durumu önemlidir.Genellikle günümüzde ilerleyen teknolojilerle çoğu hastaya implant uygulanabilmektedir.İmplantı başarılı bir şekilde uygulayabilmek için hastanın kemik durumunun implantın çapına ve boyuna uygunluk sağlaması gerekmektedir.

HANGİ DİŞSİZLİKLERDE İMPLANT YAPILIR?

Tam dişsizlik,kısmi dişsizlik ve tek bir diş kaybında implant yapılarak sabit bir protez elde edilebilir.

İMPLANT PAHALI BİR TEDAVİ MİDİR?

Kullanılan materyal,marka ve uygulanan tekniklere göre implant fiyatları değişmektedir.Günümüzde yaygın olmasına rağmen maalesef hala pahalı bir uygulama olarak görülmektedir.

DİŞLER NE ZAMAN TAKILIR?

İmplant tedavisi tamamen bir süreç gerektirir.İmplant yerleştirildikten sonra 3-4 ay içerisinde protezler ağıza takılır.Artık gelişen teknolojilerle diş çekildiği an implant yerleştiriliyor ve acil yükleme denilen protezler ağıza takılabiliyor.

DİŞ ÇEKİLDİĞİ AN İMPLANT YAPILIR MI?

Evet yapılabilir.
-Küçük bir kemik kaybının olduğu travmatik diş kayıpları
-Aktif bir enfeksiyonun olmadığı
-Kanal tedavisi yapmanın mümkün olmadığı durumlarda immediyat implant uygulaması yapılabilir.

DİŞ ÇEKİLDİĞİ AN UYGULANAN İMPLANTLARIN AVANTAJLARI NELERDİR?

-Cerrahisi basittir.
-Daha az travmatiktir.
-Uygun ve yeterli kemik olan her bölgeye uygulanır.
-Geniş çaplı ve uzun boylu implantlar uygulanabilir.

BİR İMPLANTIN BAŞARI KRİTERLERİ NELERDİR?

-Yapılan protezin fonksiyonu ve estetiği hasta ve hekimi memnun etmelidir.
-Hastada implanta bağlı herhangi bir ağrı veya enfeksiyon olmamalıdır.
-İmplant klinik olarak ağız içerisinde mobil olmamalıdır.

İmplantların ömrü ne kadar?

implantların ağızda otuz yıldan fazla sorunsuz kaldığı görülmüştür. implantın ömrü bir çok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı ve implantların iyi bakımı bunların ikisidir. Sonuçta implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler.

implant tedavisinin avantajları nelerdir?

• Daha iyi çiğneyebilme – Her istediğini yiyebilme
• Daha iyi estetik görünüm
• Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat
• Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme

İMPLANT OPERASYONU ACILI BİR OPERASYON MUDUR?

İmplant uygulaması öncesinde, hastaya anestezi yapılır. Eğer bu anestezi uygun koşullarda yapıldıysa, operasyon sırasında herhangi bir acı hissi mümkün değildir. Lokal anestezi yapılmasının yanında diş çekimi gibi basit bir uygulamadır. Hasta, anestezi etkisini kaybettiğinde, diş çekimi akabinde hissedilen acıya yakın bir ağrı hissedebilir. Çoğu durumda gerek duyulmamasına karşın yine de kişi, basit bir ağrı kesiciyle rahatlayabilir. İmplant uygulaması, hastanın kendi dişleri gibi hissedebileceği, yabancılık duymayacağı bir uygulamadır. Eğer tersi bir durum söz konusuysa hiç vakit kaybetmeden doktora baş vurmak gerekmektedir.
ShutDown