İstanbulİstanbul

Türkiye iki kıtaya uzanan, 4 mevsimin yaşandığı bir cennettir. Türkiye’de kaldığınız süre boyunca sanat, tarih, arkeoloji veya doğanın bulunabileceği, umutların ve isteklerin ötesinde mutluluğu ve huzuru hissedebilirsiniz. Kristal berraklığıyla parlayan deniziyle sekiz bin km lık kıyıları göz alabildiğince uzanır.

İstanbul, Türkiye’nin en gelişmiş ve en büyük kenti olmakla beraber 11 milyon insanın yaşadığı, kıtaları, dinleri, kültürleri birleştiren iş ve kültürel merkezleri olan çekici bir şehirdir. 400,000 yıllık geçmişiyle sanatın ve tarihin sentezi olan İstanbul Boğazının iki yakasını da kapsayarak Asya ve Avrupa yı birbirinden ayıran dünyada ki tek metropol dür. Uzun tarihi boyunca Roma, Bizans, Latin, Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmıştır, günümüzde de Türkiye Cumhuriyetinin en değerli şehri olarak rol oynamaktadır.

2010 yılı Avrupa kültür başkenti olarak seçilmiştir. İstanbul’un tarihi alanları 1985 yılınca UNESCO dünya mirası listesine girmiştir. Şehir genel olarak 2 parçaya ayrılır. Avrupa bölümü, Haliç’in güneyi ve kuzeyde Galata Köprüsüne kadar olan bölüm tarihi yarım adasıdır. Avrupa tarafı iş ve ticaret merkezi iken, Asya tarafı daha özel konutların bulunduğu bölgedir. Ege denizi ve Akdeniz e ulaşmak için tek alternatiftir.
İstanbul da gündüz yaşam renkli ve hareketlidir. İstanbul ticaret, eğlence, kültür, eğitim, alışveriş, turizm ve sanatta Türkiye’nin başkenti olarak düşünülür. Mimari açıdan birçok eser mevcuttur. Uzun tarihi boyunca kültürel ve etnik kaynaşma noktası olarak bir itibar kazanmıştır. Sonuçta, birçok tarihi kilise, sinagog, saray, cami ve kuleler şehirde ziyaret edilebilir.

Şehirdeki Roma mimarisinin en önemli eserleri Bizans sütunları, harem dairesi, İstanbul ile diğer Roma şehirleri arasındaki uzaklığı ölçen Sultanahmet teki dikilitaş, Roma daki circus maximus model alınarak yapılan hipodrom görülebilir. Erken Bizans mimarisinde, klasik Roma mimarisinin kubbe ve kemerleri görülür fakat Ayasofya bu mimari konseptlerin geliştirilmiş olduğunun kanıtıdır.

Zengin, sosyal ve kültürel aktiviteleriyle renkli bir yaşam haline gelmiştir. Stadyumları dolduran dünyaca ünlü pop yıldızları, opera, bale, tiyatro gibi aktiviteleri yıl boyunca devam eder. Festival sezonunda dünyaca ünlü orkestralar, caz grupları konser verir. Uluslararası İstanbul Film Festivali Avrupa’nın en önemli film festivallerinden biriyken İstanbul Bienali başka bir önemli sanat olayıdır.

Boğazda konumlanmış muhteşem tarihi yarım ada manzarasıyla İstanbul Modern, Pera ve Sakıp Sabancı müzesi Picasso, Rodin, Rembrandt ve daha birçoklarına ev sahipliği yapmış şehirde ki en önemli müzelerdir. Haliçteki Rahmi Koç müzesi Amerika’da ki Henry Ford müzesinden esinlenerek yapılmıştır. Bu müzede tarihi ve endüstriyel ekipmanların 1800 ve 1900 lerin başından kalma arabalar, lokomotifler, tekneler ve deniz altılar ve benzer eski makineler bulunmaktadır. 

Geleneksel Türk Lokantaları ile birçok Avrupa, Uzak Doğu Lokantaları ve diğer mutfaklardan örnekler şehirde bulunmaktadır. Gece hayatı için binlerce alternatif olmakla birlikte Reina, Anjelique gibi açık hava gece klupleri boğazda özellikle Ortaköy semtinde bulunmaktadır. Babylon, Nu Pera Beyoğlunda ki yaz kış en popüler mekanlardır. Maslakta ki The Venue genellikle ünlü rock, hard rock ve heavy metal gruplarının konserleri olmaktadır.

Parkorman 2002 mtv partisine ev sahipliği yapmış, yaz aylarında konser ve partilerin yapıldığı popüler mekandır. Ortaköy deki Q Jazz Bar canlı caz müzik sunar. İstiklal Caddesindeki Çiçek Pasajı şehrin tarihi barları ve meyhanelerinin olduğu yerdir. 19. Yy da çiçek pasajı dünyaca ünlü Milan daki Galleria nın minyatür versiyonu olarak tarif edilir. Sıralı tarihi barlar, meyhaneler ve restoranlar vardır. Galatasaray lisesi yakınındaki Cezayir Sokağı LA Rue Française olarak da bilinen, sıralı birçok bar ve restoranlarında canlı Fransız şarkıları çalınır.

Leventteki Kanyon alışveriş merkezi mimarisiyle ödül kazanmış finans merkezidir. Boğazın kıyısında Avrupa tarafında Yeniköy de Aleko nun yeri ve içinde küçük yunan Ortodoks ayazması bulunan moda daki Koço restoran yunanlılar tarafından kurulmuştur. En popüler balık restoranları genellikle boğazda bulunur.

Rumeli hisarı’ndaki iskele restoran, Avrupa yakasında sahil boyunca Ortaköy, Arnavutköy, bebek, Sarıyer de veya Anadolu yakasında sahil de Üsküdar, Kuzguncuk, Çengelköy ve Kandilli de pek çok tarihi balık restoranları bulunur.
Prens adaları Marmara denizinde bir grup ada olup, Pendik ve kartalın güneyinde bulunur. Adalara em,nönü ve bostancıdan hareket eden deniz otoüsleri ve feribotlarla ulaşım vardır. Bu dokuz adadan yalnızca beşinde yerleşim vardır. Şile İstanbul a 50 km mesafede Karadeniz deki iyi bilinen kıyı kasabasıdır. Şile çevresi beyaz kumlu sahilleriyle ünlüdür. Kilyos Karadeniz den boğazz a girişinden fazla uzak olmayan küçük, serin kıyı kasabasıdır. Yüzmek için çok uygundur ve son yıllarda balık restoranlarıyla ve gece klupleriyle popüler olmuştur. Yaz aylarında sahilde partileri ve konserleriyle ünlüdür.

İSTANBUL’DA MUTLAKA YAPILMASI GEREKEN AKTİVİTELER VE ZİYARET EDİLMESİ GEREKEN YERLER;

  • İstanbul’un dini ve kültürel mimari şaheserlerini görmeden,
  • Ayasofya ve Kariye Müzesini ziyaret etmeden,
  • Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Rumeli Hisarını gezmeden,
  • Boğaz’da ve adalarda vapur gezisi yapmadan, 
  • Kız kulesini ziyaret etmeden,
  • Galata Kulesinden ve Pierre Loti’den İstanbul manzarasını seyretmeden,
  • Sanat ve kültür etkinliklerini izlemeden,
  • Taksim İstiklal Caddesinde yürümeden,
  • Eğlence hayatını görmeden,
  • Ortaköy pazarında gezmeden,
  • Büyükada da fayton turu yapmadan,
  • Boğazda, Kumkapı da, Çiçek Pasajında balık, Kanlıca da yoğurt, Beyoğlunda profiterol yemeden,
  • Kapalıçarşı’da halı, mücevherat, deri giyim eşyaları, Mısır Çarşısında lokum, baklava, pastırma, şekerleme almadan,
  • Beyoğlunda ve tüm mega alışveriş merkezlerinde alışveriş yapmadan, Dönmeyin.

ShutDown