Diş Beyazlatma TedavisiDiş Beyazlatma Tedavisi

Diş BeyazlatmaDiş Beyazlatma – Bleaching

Diş ağartmak olarak da adlandırılan bu sistem mevcut dişlerin renginin daha beyaz renge dönüştürülme işlemidir.Dişlerin rengi genetik olarak veya beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak daha sarı yada zaman içinde daha koyu renge dönebilir.

Düzenli ve sık fırçalama alışkanlığına sahip olmanıza ragmen dişlerinizin rengi beyazlaşmayabilir.Bu renk sizin ten renginiz gibi sabittir.Estetik bir gülümseme için dişlerinizin formu ve muntazamlığı ile birlikte beyaz, canlı bir renk tonunda olmasıda gerekir.

Beyaz ve canlı bir diş rengi yüzyıllardır estetik gülümseme dizaynında aranan özelliklerin başında sıralanmıştır.

Diş beyazlatma işlemi sağlıklı olan tüm dişlere uygulanabilir.Dişlerinize yapılacak diş ağartma işlemi için en doğru kararı dişhekiminiz verecektir.Dişhekimi muayenesi ile beyazlatma için dişlerinizin uygun olup olmadığına karar verilebilir ve yaklaşık olarak hangi beyazlığa gelebileceği size örneklenerek gösterilebilir.

Bu estetik tedavi şekli oldukça basit ve hızlı bir uygulamadır. Dişhekimi kliniğinde yapılacak 45-60 dakikalık beyazlatma uygulaması ile çok rahatlıkla daha beyaz renkli dişlere sahip olabilirisiniz.

Diş beyazlatma için iki farklı yöntem bulunmaktadır.

Evde kendinizin uygulayabileceği yada Dişhekimi kliniğinde doktorunuz tarafından uygulanabilecek diş ağartma yöntemleridir.

Diş Ağartma için kullanılan ağartıcı jelin sadece diş yüzeylerine temas etmesi, dudak ve dişetine temasından kaçınılması gerektiğinden bu yöntemlerden Dişhekimi kontrolunde olanının tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.Bu sistemde kullanılan ağartıcı jelin içeriği hemen hemen tüm sistemlerde aynıdır.Kullanılan ışık kaynağı ise jeli biraz daha aktif duruma getirmek içindir.

Diş beyazlatma işleminde doktorunuz once dişetlerinizi ve çevre dokuları koruyucu silikon bir madde ile izole eder.Daha sonra ağartma jelini dişlerinizin yüzeyine yayıp jeli daha aktif hale getirmek için uygun bir ışık kaynağını kullanır.Bu tedavi işlemi zaman olarak az farklılıklar gösterebilirken genellikle 15-20 dakikalık seanslar olarak tedavi süresi belirlenmektedir.

Beyazlatma işlemi sırasında çok az hassasiyet hissetmeniz normaldir.Hassasiyetin derecesine gore doktorunuz işleme devam edip etmeyeceğine karar verir.

Tedavi işlemi sonrasında bazı besin ve içeceklerden uzak durmanız gerekecektir.Özellikle sigara,kahve,çay,alkol ve doktorunuzun belirteceği içecek ve besinleri kısa bir süreliğine tüketmemeniz beyazlatmanın başarısı için çok önemlidir.

Beyazlatma sonrası edindiğiniz daha beyaz diş renginiz yine sizin ağız bakımı ve beslenme şeklinize gore belirli bir zaman sonra eski rengine dönmeye başlayacaktır.

Diş Rengini açma işlemi Kozmetik bir uygulama olduğu unutulmamalıdır.Yılda doktorunuzun önerisi ile bir kaç kez tekrarlayabilirsiniz.Genellikle diş beyazlatma sonrası devamlılık bir yıla yakın sure olmaktadır.

Burada önemli olan Dişhekiminizin kararı ve etkinliğidir.Dişlerin renginin açılması işlemi 20 yılı aşkın zamandır Yaygın olarak kullanılmaktadır.

Diş beyazlatma işlemine uygun olup olmadığınıza karar verilmesi için dişlerinizin yapısı detaylı olarak muayene edilmeli,beyazlatma işlemi öncesinde diş taşı temizliği ve lekeler giderilmelidir.

Dişeti hastalığı olan kişilerde dişeti uzmanı yada dişhekimi tarafından gerekli tedaviler yapıldıktan sonra Ağartma işleminin yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Tüm sağlık tedavi sistemlerinde olduğu gibi dişhekimliğinde de doktorların ortak konsulatsyon sonrası tedavi şeklini belirlemesi tedavinin kalşitesini ve başarısını artırabilir.
soru cevap
Diş Beyazlatma

Kaç çeşit diş beyazlatma yöntemi vardır?

Dişleri beyazlatmak için 4 farklı yöntem bulunmaktadır.

1)Ev tipi diş beyazlatma

2)Ofis Tipi (klinik ortamında ) diş beyazlatma

3)Tek diş beyazlatma (dişin içini beyazlatma)

4)Kombine diş beyazlatma (Hem ev, hem ofis beyazlatma)

En etkili diş beyazlatma yöntemi hangisidir?

En etkili diş beyazlatma yöntemi kombine beyazlatmadır.

Ev tipi diş beyazlatma yöntemi nasıl uygulanır?

Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli ( 10–15 ‘lik karbamid peroksid) uygulanır.

Ev tipi diş beyazlatma ne kadar sürer?

Plak gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün süren bir tedavidir.

Plak içine ne kadar jel koymam gerekir?

Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken husus jeli fazla uygulamamaktır aksi takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş eder.Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve e vitamini içeren bir krem tahriş olan yüzeye uygulanmalıdır.

Ofis tipi diş beyazlatma nedir?

Klinikte uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Zaman kısıtlaması olan hastalar için uygun bir yöntemdir. Çok daha kısa sürede etkin bir beyazlama sağlar. Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlama ortalama 1 saat sürer. Lazerle diş beyazlatma yöntemi olarak da bilinir.

Kombine tipi beyazlatma nedir?

Hem ofis hem de ev tipinin beraber uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. Ofis veya klinikte uygulandıktan sonra 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.

Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma) nedir?

Kanal tedavisi sonrası renkleşen dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür. Açılan kaviteye beyazlatma jeli uygulanır. Sonra diş, geçici dolgu ile sıkıca kapatılır.İstenilen renge ulaşıncaya kadar seanslar tekrarlanır.

İçten beyazlatmanın dişe bir zararı var mıdır?

Kanal dolgusunun çok iyi izole edilmesi gerekir. İyi izole edilmişse bir zararı yoktur.

Diş beyazlatmanın zararı veya yan etkileri var mıdır?

Cansız dişler (kanal tedavili) dışında beyazlatma yöntemleri dişler de az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti; havaya, çok sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Dişin renklenme sebepleri nelerdir?

Hayat boyu devam eden fizyolojik renklenme,
Amalgam dolgu yapıldıktan sonra oluşan renklenme,
Bebeklik döneminde antibiyotik kullanımı,
Kanal tedavisine bağlı olarak dişin içinden gelen renk değişikliği,
Kahve, çay, tütün, kırmızı şarap ve uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinin renklenmesi,
Travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun ölmesiyle dişin içindeki kanamaya bağlı olarak oluşan renklenme.

Dişler nasıl beyazlar?

Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri (karbemid peroksit) ile giderilmesi işlemidir.

Dişlerin beyazlaması ne kadar sürer?

Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadadır. Dişlerde sarılaşma grileşmeden ne kadar çok ise beyazlatma o kadar etkili olabilmektedir. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.

Beyazlatma plağını temizlemem gerekir mi?

Evet gerekir. Plaklar kullanıldıktan sonra sıvı sabun ile yıkanır ve iyice durulanır.Kuruduğuna emin olduktan sonra size verdiğimiz kutuda muhafaza etmelisiniz.

Diş beyazlatmanın etkisi kalıcı mıdır?

Beyazlatma sonrasında renk zamanla kaybolmaya başlar. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola ) ve sigara kullanımına göre değişir 6 ay ile 1 yıl arası bir zaman alır. 4-6 ayda bir 1 ya da 2 seans ile desteklenirse diş beyazlatma kalıcı hale getirilir.

Dişlerimi beyazlatırken dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?

Beyazlatma süresince çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılar, tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulması gerekir.Kullanılması durumunda işlem ters reaksiyon gösterir ve dişler renklenir.

Beyazlatma dişlerime zarar verir mi?

Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere hiçbir zararı yoktur. Aksi takdirde bu uygulamayı hem kendimize hem sevdiklerimize yapmazdık.

Lazerle diş beyazlatma nedir?

Lazerle diş beyazlatma yöntemi mine yüzeylerine uygulanan beyazlatma ilacının aktivasyonunu sağlamak ve süreyi kısaltmak için kullanılmaktadır.
ShutDown